Bilcross er en populær gren innen motorsport er en av di storegrasrotene innen bilsporten i Norge. Det arrangeres løp hver eneste helg fra april til slutten av oktober fra nord til sør i landet. I bilcross er det slik at man blir inndelt i heat gjennom di innledende omgangene. et heat består av maks seks biler. Samt for tildelt poeng ut fra hvilken plassering enn får i sitt heat.

10p-1. 7p-2. 5p-3. 3p-4. 2p-5. 1p-6.

Etter innledende omganger får førerne med flest poeng kjøre finale, Di fem beste kvalifiserer seg til A finale, neste 5 til B finalen så nedover. Hvor mange finaler som skal kjøres er det arrangøren som bestemmer. I den laveste finalen er det 6 biler som stiller til start. Den som vinner den finalen klatrer opp til neste finale. Men det er ikke bare konkurranse og prestisje mellom førere, forskjellige klubb, vennegjenger og ikke minst mellom familie. Bilcross er en stor sosial hendelse hvor hele familien kan samles og kose seg en dag eller en lang helg. 


Hvem kan kjøre?

I bilcross er det ingen krav til førerkort, men di under 18. år skal ha be

stått et teoretisk- og praktisk kurs for å kunne delta. Ved bestått kurs vil man få en førerlisens, denne lisensen fornyes årlig. Bilen du bruker må også ha en vognlisens, denne lisensen fornyes årlig ved årskontroll på bilen, denne utføres av en av klubbens egne utdannede Tekniskkontrolanter. I tillegg må man ha betalt medlemskap til klubb - For eks NMK Sør Gudbrandsdal. På treninger er det også mulighet å kjøre på engangs fører lisens, for å kunne kjøre på det er man nødt til å ha bil som har vognlisens og være medlem i klubb.

Fra og med året man fyller 14 år kan man kjøre bilcross i Norge. Dette året kjører man i klassen man kaller Bilcross Junior Trening. Her konkurrerer man ikke men får lov til å stille på løp og treninger så man får leke seg med bil og bli vandt til å følge kjøreregler og bli kjent på banen samt sin bil. En bonus i junior trening klassen er at bilen ikke er på bud som andre biler på et stevne. Året etter tar man steget opp i Junior klassen, her kjører man fra året man fyller 15 år til og med året man fyller 18 år. I junior er det slik at konkurrerer som et vanlig løp. Men med en gulrot om at det kun er bud på bilene som kjører finale i klassen. Unntak visse arrangementer men dette står isåfall nevnt i tilleggsreglene for løpet.

Fra og med man er 18 år og oppover deltar man i klassen som heter senior, her er alle bilene som er igjennom teknisk kontroll på bud. Men ikke nok med at senior er en klasse så har vi også en egen klasse for damene, som dame kan man velge om man vil stille til start i dame klassen eller senior ved påmelding til løpet. For dem som har passert 50 år har vi også en klasse som heter veteran. Her kan man kjøre fra året enn fyller 50.


Bud og salg

For at prisnivået i bilcross skal holdes nede, er det innført en ordning med at hvem som helst kan legge et bud på en bil under et arrangement. Bilen leveres i den stand den er etter løp på salgshjul uten personlig utstyr.  Bilene som er på bud under et løp er alle biler uten om junior trening og bilene i junior klassen som ikke kjører finale. Per dags dato ligger bud prisen på en bilcross bil på 15 000,- som går til eier pluss at man betaler en engangs sum for antall bud man legger inn. prisen for disse er 370,- per bud. Om det er flere bud på en bil gjøres det en trekking og en heldig blir trukket ut. Man kan også legge inn egne bud på sin bil, da betaler man kun bud prisen for antall bud man legger inn selv. Men det er ingen garanti på at du er den heldige om det er flere bud på bilen din. Før bilen skifter eier kan alt av personlig sikkerhetsutstyr tas ut. Dette innebærer, stol, belter, sikkerhetsnett samt race dekk.


Om du ønsker å starte eller er mer nysgerrig på bilcross er det bare å kontakte leder i Bil-Komiteen:

Jan Roger Rønning - Roger30@live.no